Шествие с чудотворна икона в Мелник

30/08/2021 08:36 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Най-малкият град Мелник празнува два дни. В 19.00 часа днес местните жители и десетки гости от цялата страна се събират на Литийно шествие и водосвет с иконата на Света Зона. Те ще преминат от  центъра на Мелник до параклиса на манастира Света Богородица Спилеотиса.

Иконата на Света Богородица Спилеотиса изцелява болни и бездетни. Местните я наричат Света Зона”. На гръцки Зона означава пояс. Според преданието в мелнишкия манастир, който е бил метох на Ватопедския в Света гора в Атон, се е съхранявал целият пояс на Божията майка. Днес той е разделен на три части: една от тях се намира във Ватопедския манастир, а другите две в Грузия и Германия.

След 20.00 часа тази вечер е празничната програма на площада със специалното участие на Карамфил Божиков и самодейни състави от Община Сандански.

На 31 август от 8.00 часа е литургията в параклиса на манастира. В 12.00 часа в сградата на НЧ „Емануил Васкидович – 1886“ се открива изложба с фотографии на град Мелник от началото на 20 век и архивни кадри от първите чествания на празника.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook