Шествия за достойни заплати на 1 май

01/05/2023 11:00 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Денят на труда и работническата солидарност тази година е под мотото "За правото на сдружаване и достойни заплати". Провеждат се шествия и концерти в Югозапада.

Най-активни организатори са структурите на БСП, младежките обединения, ветераните и жените социалисти в Пиринско. Регионалният съвет на КНСБ - Благоевград ще проведе синдикална акция под наслов „КНСБ за правото на сдружаване и достойни заплати“.

Акцията ще включва информационна кампания от 10.30 до 17.00 часа на открито, като на площад „Георги Измирлиев“ е позиционирана мобилна информационна шатра, където ще се раздават информационни материали на гражданите и ще се провеждат трудово-правни консултации.
с проявите синдикалистите ще издигнат своя глас "за по-добър живот в България, защото българите в последните 3 години вследствие на многото кризи, които ни заобикалят, значително обедняха. Ще настояваме за по-високи доходи. България е енергиен център на Балканите и по-никакъв начин не искаме да загубим това енергийно сърце на българската икономика".

Сред другите искания е приемането на ново адекватно на днешните реалности законодателство, регламентиращо провеждането стачки, митинги и шествия. Първи май е обявен за официален празник през 1939 година. От 1945 година комунистическата власт започва да чества празника всяка година. След края на режима 1989 година, продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през XIX век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.В Международния ден на труда и работническата солидарност - 1 май,

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook