Шишков "дарявал" пари на Благоевград и Перник

27/03/2023 13:37 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Сигнализираха главния прокурор Иван Гешев за действия и бездействията на регионалния министър Иван Шишков. Според Института за пътна безопасност Шишков може да нанесе на държавния бюджет, могат да достигнат няколко милиарда лева. Настояват за извършване на обективна и всестранна проверка и на назначения от него Управителен съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Сред сигнала са договори за зимно поддържане, превантивно и текущо поддържане, както и ремонтно-възстановителни работи на републиканските пътища."Министър Шишков е разрешил разплащаното на основния ремонт на общински пътища, намиращи се на територията на Областите пътни управления в Благоевград и Перник. Те били възложени през договори със споразумения между АПИ и съответната община на основание чл.59-чл.61 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се заобикаля Закона за обществените поръчки. Тези споразумения имат дарителски характер. С това е възможно да е ощетен държавния бюджет с около 70 милиона лева за тези ремонти", посочват още от ИПБ.

Не е упражнил контрол спрямо ръководството на АПИ и е допуснал да бъдат разплатени изборно на определени фирми изпълнените основни ремонти под формата на превантивни такива", пише в сигнала. "Министър Шишков не е одобрил финансовата рамка и поименния списък на обектите изграждани от АПИ през 2022г., като с това индиректно е позволил безразборно и субективно плащане от страна на УС на АПИ. Считаме че поради бездействие и мълчаливо одобрение на незаконното строителство от страна на министър Шишков през 2022 г. по тези договори е изпълнено. При заобикаляне на Закона за обществените поръчки и в нарушение на Закона за държавния бюджет със съгласието на министър Шишков са завършени възложените от правителството на Борисов над 100 броя незаконни обекти под формата на превантивни ремонти съгласно приложения №3 и №4 от подписаните допълнителни споразумения по тези договори по време на преходното служебно правителство", сочат от Института.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook