Шушков обясни защо атакува вдигането на таксата за смет в Благоевград

30/11/2022 09:39 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Все още няма решение на върховните магистрати за атакуваната от Областната администрация в Благоевград такса за смет. Делото ще е през месеца април следващата година, каза областният управител Николай Шушков. Вчера кметът Илко Стоянов го призова да оттегли делото, в противен случай благоевградчани щели да плащат драстично по-високи суми. 

Губернаторът Шушков обясни, че решението за вдигане на налога е взето неправомерно. Преди гласуването не е обявено по надлежния ред и не е направено обществено обсъждане. Не е ясно също как е изчислено колко пари трабва да пращат в града и селата.

Припомняме, че решенията на ОбС за такса смет са две. Първото е от 17 декемри миналата година. Тогава съветниците гласуваа налогът да се вдигне от 1,1 промира на 2,9 промила. Николай Шушкова го атакува по съдебен ред. Последва второ гласуване в ОбС за леко намаляване на промилите - от 2,9 на 2,1. Това се случи, след като Шушков бе сменен от поста и на негово място встъпи Валери Сарандев, който също оспори драстичното повишаване на таксата за редовите граждани, за сметка на бизнеса.

"Общинският съвет трябва да определи каква ще бъде цената за 2023 година. Това обаче би трябвало да се случи до края на настоящата. Преди това обаче трябва да има месец срок за подлагане на обществено обсъждане", категоричен е губернаторът, който бе упрекнат от кмета Илко Стоянов, че е направил юридическа каша с налога.

"Миналата година пък ОбС е гледал решението на такса смет именно на 17 декември, а месец преди това предложението е било публикувано на сайта на общината. IT техниците на ОА обаче са открили, че предложението за увеличение на таксата е стояло около 3 минути, а след това е изтрито и това е мотив ОА да върне решението. Таксата не е данък, тя трябва да е толкова, колкото са изразходваните средства за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на боклука. Ние сме оспорили начина на изчисление и ако цената беше защитена, независимо дали размерът е 2,9 или 2,1 промила, нямаше да имаме основание да го правим. Освен това не бе спазено изискването 1 месец преди гласуване проектът за решение да е оповестен пред гражданите“, каза областният управител.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook