Симитлийски танцьори казаха "Не на пандемията" в Дупница

29/05/2021 17:21 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

"Не на пандемията", пожелаха младежи от няколко държави, в Дупница, където се провежда 20-то юбилейно издание на Югозападния международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите".

Фестът бе открит тържествено от кмета на града Методи Чимев.

„Горди сме, че първи в Югозападна България запалихме пламъчето в сърцето на много българи към фолклорното танцово изкуство и сега виждаме много наши последователи не само в Дупница. Щастливи сме, че нашият фолклор е послание за мир и радост по целия свят. Затова, тази година преминава под мотото „Не на пандемията, да на мира и щастието на народите", заяви мМетоди Чимев.

Много от държавите, подали документи за участие, не са получили разрешение да напуснат страната си поради пандемичната обстановка.

20 български ансамбъла се включиха в 4-дневния фестивал. Гостуват Ансамбълът на банатските българи и самодейци от Черна гора.

Участниците посрещнаха фестивалното знаме. Първи на сцената излязоха гостите от ансамбъл "Веселие"- Симитли с художествени ръководители Калина и Любомир Мариански.

След тях публиката плениха малките танцьори от Детска фолклорна група при НЧ „Пробуда – 1927“ – село Самораново, с художествен ръководител Силвия Гергинова.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook