Синигери ще пазят кестените в Благоевград

27/10/2023 16:16 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Деца изработиха къщички за синигери. Птиците ще предпазват кестеновиде дървета в Благоевград.

Къщичките се монтират по главната пешеходна улица "Тодор Александров". Началото на инициативата бе поставено в присъствието на деца от детски градини в Благоевград, които научиха много и интересни факти за природата. Има и хранилки, които непрекъснато ще бъдат зареждани със специално пригодена храна за птиците през зимния период.

От няколко години насам се наблюдава процес по пожълтяване на кестените още в средата на летния период, като листата често окапват по-рано от очакваното. Причината за това листоминиращия молец. Вредата, причинявана от гъсениците на молеца, се изразява и в потискане на нормалната фотосинтеза на листата, съответно върху жизнеността на дърветата, до тяхното отслабване, правейки ги чувствителни на суша и студ, както и на заболявания.

Резултати от наблюдения на учени сочат, че синигерите са безценни помощници в биологичната борба с вредните насекоми. Птиците целенасочено търсят ларвите на молеца, за да хранят малките си, като по този начин предпазват кестените от вредители.

Хранилките се зареждат само през зимата. С идването на пролетта зареждането на хранилките се прекратява, но синигерите продължават да идват да търсят храна в клоните на кестените и там намират вместо поставеното зърно – вредителя молец.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook