Скандал за руската ваксина "Спутник"

07/05/2021 17:38 0 Коментирай

Депутатите дебатириха разпалено за руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V".

Предложението на БСП, тя да бъде осигурена от страната ни бе отхвърлено от депутатите с 83 гласа “за”, 69 “против” и 56 въздържали се.

Подкрепа намери от БСП, “Има такъв народ” и по един депутат от ДБ и “Изправи се! Мутри вън!”.

Макар и същото предложение да бе гласувано само преди 2 месеца в 44-ото НС, дебатът по руската ваксина продължи над 2 часа и предизвика бурни реакции. От ГЕРБ, ДБ и ДПС подчертаха, че все още не е доказана ефективността на ваксината и може тя да не е безопасна.

“Утвърдило се е едно правило, че когато Кремъл кихне, БСП се разболява. Руската ваксина може да е добра, а може и да не е. ЕС не е проверила качеството й. Не може да прекрачим правилата на съюза, от който сме част”, каза Даниел Митов от ГЕРБ и попита защо не се иска от левицата да купим и другите руски ваксини, които вече съществуват на пазара.

“България и днес е на последно място по ваксинирани на континента Европа и на първо място по смъртност и то в целия свят”, обясни проф. Георги Михайлов от БСП и добави, че внасянето от ваксината е в интерес на нацията. Кой ще поеме отговорността, ако започне ваксинация с руската ваксина, попита Хасан Адемов от ДПС. “Според националната процедура в България няма как да бъде реализирано това предложение. Моля ви да не превръщаме тази дискусия в геополитически спор. В този проект няма нито кашлица, нито кихавица”, каза още Адемов, цитиран от 24 часа.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook