Скандали в ЦИК заради предстоящото гласуване

20/02/2023 17:41 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Цветозар Томов от Централната избирателна комисия напусна поста си на неин говорител. Това стана след скандал между изборните комисари при разглеждането на образците за протоколи, в които секционните избирателни комисии ще записват резултатите от вота.

Заради законовите поправки на предстоящите избори на 2 април ще се гласува с два хартиени бюлетини – класическите, които всички познаваме, и т.нар. бюлетини от машинно гласуване, които ще се разпечатват от машините. Това странно нововъведение предизвика драматични сблъсъци в парламента, а сега и сред изборните комисари, които са избрани и назначени от политическите сили.

Малко след като стана ясно, че Томов напуска ЦИК, Божидар Божанов написа в Туитър : ЦИК прие скандално решение, с което затвърждава съмненията, че премахването на машинното гласуване има цели, различни от обявените. Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има само една колона - с общия резултат от хартия+машина.

Още повече, че секционните комисии ще правят технически грешки при сумирането и това няма да може да бъде засечено. Така ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция, пише Сега.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook