Скандална схема с хижа "Македония"

13/03/2024 09:17 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Областен управител в Благоевград е забъркал грандиозен скандал с хижа "Македония" през 2016 година. За него се разбира едва преди дни, когаго става ясно, че планинската хижа се търгува от ръководството на НП "Рила". За схемата съобщи председателят на Туристическото дружество "Айгидик" Иван Големеев. Насрочено е събрание на 15 март за съдбата на имота. В пери5ода на деактуването областен управител в Благоевград е Бисер Михайлов от ГЕРБ.

"Висш държавен чиновник от позицията на областен управител (в порив на нездрави според мен подбуди) актува "Македония" като собственост на НП "Рила". Това е не само безразсъдно, но и пълен абсурд. В правата и задълженията на националните паркове не съществува възможност за извършване на каквато и да е стопанска дейност. Тяхната задача е опазване и поддържа на природните резервати, като фокусът е върху природата, а не икономическите интереси", заяви Големеев.

"Биха могли да превърнат хижата в музей на чиновническата слепота или още по-лошо в музей на туризма. При това с безплатен вход и на издръжка от нашите данъци. Не зная до колко е законно, но в момента Н.П. Рила провежда търг за отдаване под наем на хижа Македония.
Тези решения са изключително безотговорни и заплашват съществуването на такива обекти, които са свидетели на богатата туристическа история и средище на активна туристическа дейност. Да не пропусна да напомня, че х. Македония е част от международен туристически маршрут Е4 (Карпатите- Пелопонес) и е без възможна друга алтернатива за съществуване на маршрута", публикува в социалните мрежи Иван Голеев.

"За съжаление в същата ситуация са поставени още поне 12 хижи в България, които са на територията на национални паркове. Какъв е призивът на ТД Айгидик, подкрепен от Българският туристически Съюз и останалите туристически дружества в страната? Да бъде създаден инициативен комитет, който да организира национална подписка за деактуване на засегнатите хижи в България. И да бъдат актувани, като публична държавна собственост и предоставени за стопанисване на национално представена спортно туристическа организация. По този начин обществеността ще има право на мониторинг и контрол върху начина на стопанисване на такива обекти. Събранието инициирано от ТД Айгидик е насрочено за 15.03.2024г. в Благоевград, зала 22 септември от 18 часа", каза председателят на туристическото дружедтво.

Последва позиция на НП "Рила", от която не става ясно защо хижата е деактувана в тяхна полза. Публикуваме я без редакторска намеса:

"Хижа „Македония“ е придобита с Акт за публична държавна собственост № 3191/22.11.2016 г. издаден от Областния управител на Област с административен център – Благоевград с предоставени права на управление на МОСВ – Дирекция „Национален парк Рила“ – Благоевград. При провеждане на процедурата са спазени изискванията на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагането му.
Обектът представлява недвижим имот, находящ се в поземлен имот № 04217.0.123, в землище на с. Бистрица, общ. Благоевград, обл. Благоевград, който с изричния акт за обявяване на защитената територия попада в установената публична собственост на държавата като защитена територия Национален парк „Рила“, ведно с построените върху нея недвижими имоти, за които не е установено друго.

За хижа „Македония“, обозначена като публична държавна собственост не е установено наличието на други права в полза на ползвател, не са на лице годни доказателства, извеждащи правна легитимация на собственик на сградата. Обектът е със съществено значение за осъществяването на по-добра и ефективна контролно-охранителна дейност, управлението на туристопотока, провеждането на екологичен мониторинг на биотичните и абиотичните показатели, кампании за опазване на околната среда и цялостното управление на НП „Рила“, както и за обслужване на посетителите в района по обособените специализирани маршрути – екопътека „Запазена Парангалица“ и специализиран маршрут за велосипеден и конен туризъм „Летовище Бодрост - КК Семково“. Изхождайки от посочените нужди, цели и в защита на държавния интерес е процедирано от Дирекция „НП Рила“ - Благоевград актуване на имота като публична държавна собственост, за което е съставен и съответния Акт за публична държавна собственост № 3191 от 22.11.2016 г.

Дирекция „НП Рила“ е предприела процедура за обявяване на КОНКУРС ЗА ВЪЗЛАГАНЕ ИЗВЪРШВАНЕ НА ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕЙНОСТИ И УСЛУГИ В ХИЖА „МАКЕДОНИЯ“, ПАРКОВ УЧАСТЪК БЛАГОЕВГРАД, НАЦИОНАЛЕН ПАРК „РИЛА“ на основание чл. 58, т. 2, буква „г” и чл. 59, ал. 3 от Правилника за условията и реда за управлението, възлагането на дейностите по поддържане и възстановяване, възлагането на туристически дейности, охраната и контрола в горите, земите и водните площи в защитените територии - изключителна държавна собственост. След сключване на договор за срок от 5 години хижата ще се стопанисва по предназначение за целите на управлението на парка и обслужване на посетителите му, което съгласно действащото законодателство не може да бъде променено.

Напиши коментар

Коментари

  1. Георги Бузов -
    Чета от няколко дни \"коментарите\" по темата за актуването на х.\"Македония\" и се питам, защо туристическото дружество не е предявило досега в съда съдебен иск по чл.108 от ЗС срещу НП\"Рила\"? Ако това беше направено щеше отдавна да се знае на чия страна е правото за собственост относно хижата, а да сума ти \"експерти\" да си упражняват словореда по тази тема толкова години.

Социално

новини благоевград facebook