Скочиха срещу добива на злато в Кюстендилско

09/08/2023 16:13 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Кюстендилци правят подписка срещу разрешението да се проучва и добива злато в региона. Няма да позволят концесия за добив на полезни изкопаеми. С тях се солидализира кметът Петър Паунов. Специалисти са категорични, че при добив на злато и литий в района на "Злогош" ще има екологична катастрофа. Ще се стигне до опасни замърсявания на земите и водите в Кюстендил, Трекляно и Земен. В региона скалите са богати на арсен и живак.

На пресконференция днес Петър Паунов обяви началото на подписка против издаването на разрешителни за проучване, търсене и добив на полезни изкопаеми, и сключване на договори за концесия на територията на община Кюстендил, с апел за категорична подкрепа и изразяване на несъгласие срещу подобен тип процедури. „Опитаха се да ми кажат, че подземните изкопаеми са изключително държавна собственост и, че не можем да препятстваме такива финансови интереси. Единственият отговор беше ясен и категоричен. Голямото богатство на тази земя са хората и ние винаги ще поставяме тях на първо място", каза градоначалникът.

"Всеки който подкрепя мерките и исканията ни против провеждането на процедури по златодобив, ще може от утре - на партера на община Кюстендил, в Туристическия център, в двете поликлиники, в читалище „Братство“ , да се включи в подписката, а от петък ще бъдат разпространени в малките населени места, за да ни подкрепите категорично. Целта е да изразим несъгласието си срещу подобен тип процедури. Подобни домогвания по време на служебното правителство са постъпили от златодобивни компании, за проучване в местността Полетинци и районите на община Трекляно", разкри Паунов.

„Уведомихме тогавашния министър-председател, очаквахме решение. Проведох разговор и с тогавашният министър на енергетиката, който се обади на заседание на ОБС-Кюстендил, вследствие на което получих уверения, след лек дебат, че ще бъде направено всичко възможно за прекратяването на опитите за проучвания. За съжаление след толкова време няма данни преписката да е прекратена, опасенията са ни, че могат да бъдат направени опити. Някой може да получи разрешение за проучване и добив на злато и полезни изкопаеми. Не можем да допуснем подобно нещо, защото от сигналите на нашите сънародници в Босилеград - Сърбия, знаем как се експлоатират подобен вид находища и как съсипват околната среда. Притесненията са, че не се спазват правилата за безопасност, както и всички заложени мобили като безопасен добив. Където влязат подобен вид добивници повече няма вече нито мушица, нито речица, нето водица.“ категоричен е кметът Паунов.

Подписката ще бъде внесена на общинската сесия в края на август, където със съвместно изготвена декларация, ще бъде изпратена както на ресорните парламентарни комисии, така и на настоящия министър на енергетиката за незабавно прекратяване на преписката за проучване на възможности за златодобив на територията на община Кюстендил.

:

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook