Скочиха срещу задължителното образование за 4-годишните

09/02/2020 11:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Неправителствени организации настояват за отмяна на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните.

Нарушен е един от членовете в конституцията ни, изтъкват родители, които са подкрепени от юристи и педагози.

"Това се случва няколко месеца след като оттеглиха намерението, поради силната гражданска реакция. Подобна мярка ще наруши и изземе правата на родителите, включително правото им да избират алтернативни форми на обучение за децата си. Несправедливо е да се наказват родителите, които са намерили начин да осигурят по-добра среда и искат да се погрижат за развитието на детето си", посочват в Отворено писмо до образователния министър Красимир Вълчев. Адресирано е и до депутатите.

"Считаме, че опитите за включване на децата от най-ранна възраст, нарушават член 53, ал.2 в конституцията ни, според който училищното, а не предучилищното, обучение е задължително", изтъкват недоволните.

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Нарушават редица водещи международни спогодби, по които България е страна и според които семейството е водещо за начина на образоване на своите деца – ЕКПЧ Протокол 1, чл. 2, всеобщата декларация за правата на човека на ООН (чл. 14 и чл. 26 ал.3), Международният пакт за гражданските и политически права чл. 18, ал. 3, Международният пакт за икономически, социални и културни права, чл. 13.

Нарушават правата на родителите. Според чл. 47, (1) от Конституцията “Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата”. Решенията за децата са приоритет на родителите. Държавата е длъжна да ги подпомага в техните решения, а не обратното.

Нарушават правата и най-добрия интерес на децата. Редица изследвания показват, че в тази ранна възраст децата имат потребност предимно от сигурност, грижовна семейна среда, много обич, лично внимание, индивидуална работа и присъствието на значим/и възрастен/ни, а не от институционализиране.

Тези опити са в разрез с образователните политики в ЕС. Задължителното образование в европейските държави е изключително преобладаващо от 6 годишна възраст. Не съществува европейски документ, който да изисква въвеждане на задължително предучилищно образование за децата на 4-годишна възраст.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook