Скулптура на Артемида в Хераклея Синтика

09/07/2020 14:11 0 Коментирай

Откриха част от скулптура на богинята Артемида в античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите.

Находката е от долната част на пластика, както и фрагмент от корнизите с лъвски глави, каквито вече са откривани и по-цялостно запазени на този обект.

"Богинята на лова обикновено се изобразява с по-къса туника, за да може да тича, а и долу при краката виждаме дъговиден предмет, най-вероятно лък. Ще можем да твърдим, че е Артемида със сигурност, когато открием и другата част от пластиката. Но отсега мога да добавя и че култът към нея е много разпространен през античността в района на Средна Струма", коментира ръководителят на разкопките Людмил Вагалински.

Вече са открити и мраморни колони, датиращи от IV век, около олтар.

През този сезон археолозите ще опитат да локализират югозападния ъгъл на форума, за да се изчисли точната квадратура на площада. Това пък ще помогне да се изградим представа за истинските мащаби на Хераклея Синтика, за икономическата мощ на града в сравнение с Амфиполис, Филипи, Тесалоника, Берое.

Парите за разкопките този сезон са осигурени от кмета на Петрич Димитър Бръчков. Те ще стигнат за три седмици, но има шанс проучването да бъде удължено, ако бъдат отпуснати допълнителни средства от Министерството на културата, съобщава Archaeologia Bulgarica.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook