След 15 години разследване обвиниха измамници, ощетили 199 души

30/11/2021 15:12 0 Коментирай

Дадоха ход на наказателен процес за крупна финансова измама, извършена през 2006 година. Пострадалите от престъплението са 199 души от Благоевград, Кюстендил, Дупница и други градове в страната.

В обвинителния акт, внесен от Окръжна прокуратура – Кюстендил, подсъдимите са 22-ма, но наказателното производство срещу 18 от тях е било прекратено по давност, тъй като правосъдието се е забавило близо две десетилетия. Всички те са нанесли щети за близо 700 000 лева.

Причината за това е, че години наред разследването е водено от Специализираната прокуратура за организирана престъпна група и след като е било прекратено там, по подсъдност е изпратено на Окръжна прокуратура – Кюстендил, която е продължила работата по него, обясниха от съда в Кюстендил.

За даване ход на разпоредителното заседание по делото бе необходимо всички 199 пострадали и всички подсъдими да бъдат редовно призовани, като ненамирането на някои от тях на посочените адреси не е пречка за даване ход на делото. През последната година съдът взема мерки за неотклонение и разпорежда принудително довеждане на част от подсъдимите, за да бъде възможно провеждане на разпоредителното заседание.

Делото продължава по общия ред, с четирима подсъдими. За трима от тях обвинения са измама в особено големи размери. Законодателят предвижда до 20 години затвор.

В периода от февруари до юни 2006 година, чрез използване на неистински официални и частни документи, в офис на финансова къща, с клон в град Кюстендил са получили без правно основание парични суми в размер на: за подсъдимия Р.  Х. – 351 762 лева, за подсъдимите З. У и И. У – 338 129 лева и за подсъдимия И. Л. – 2480 лв.

В обвинителния акт се посочва, че чрез използване на неистински пълномощни от пострадалите лица, имащи право на обезщетения от процеса на приватизация, подсъдимите са получили без правно основание чуждо движимо имущество – посочените парични суми. Малка част от пълномощните са били представени на инвестиционния посредник от подсъдимите, по отношение на които наказателното производство бе прекратено, поради изтичане на абсолютната давност.

Делото продължава по общия ред в Окръжен съд – Кюстендил, като е насрочено за 5 последователни дати, от 31.01.2022 г. до 04.02.2022 г.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook