След кметски гласове, ВиК-Благоевград увеличава водата

22/10/2022 12:54 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Водното дружество в Благоевград обяви нови цени на водата и таксите за канализация. 

Внесено е предложение в КЕВР за драстичен скок. Искането е за поскъпване с 22 процента. 2,25 лева, но без ДДС, ще плащат всички авонати в общините, членуващи във Водната асоциация, която от години не развива дейност, но събира такси от бюджетите на кметствата в Пиринско.

Предложението на ВиК- Благоевград за поскъпване на водата, е заложено в бизнес плана за следващите 4 години. То бе одобрено на последното заседание на Водната асоциация миналата седмица. За исканото повишение в цената на водата гласуваха представителите на 4 от общините членуващи във ВиК асоциацията, както и областния управител. 

Кметовете на Банско, Разлог гласуваха "против". Петричкият Димитър Бръчков не участва. Против Водната асоцияция са и в Струмяни. Вдигането на цените е благодарение на гласовете на кметовете в Благоевград, Симитли, Белица и Хаджидимово. Заради планираното поскъпване на водата, жители на Банско поискаха общината да напусне ВиК асоциацията. "Градът се намира в подножието на планината, има изобилие на вода", казват местните хора пред БНТ и не искат да плашат по-висока цена. "Е го къде е водохранилището съвсем на близо, водата е много чиста, не смятам че има нужда от много голяма поддръжка водопровода. За мен е ужасно, защото аз съм един учител, пенсиониран и сега взимам няма и 300 лева пенсия", заявява Мими Събева. От общинското ръководство в курортния град в писмена позиция обясниха, че напускането на практика е невъзможно, защото това става само с пълно мнозинство при гласуване на общо събрание на ВиК асоциацията.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook