Смъмриха любопитни членове на СИК в Благоевград

04/07/2021 17:04 0 Коментирай

Общинската избирателна комисия в Благоевград издаде заповед да недопускане разкриване на машинния вот.

На заседание, приключило преди минути, е решено да бъдат дисциплинирани членовете на секционни комисии. Указано им е да спазват изискванията и правилата при гласуване на благоевградчани.

"Член на СИК може да укаже на гласоподавател как се гласува с машината, но на достатъчно разстояние от упражняващия вот, като не се позволява разкриване избора им за кмет", се сочи в решението.

До заседанието се стигнало след подаден сигнал от Станислав Богдански, представляващ ИТН. Той се оплаква, че в секциите се допускат и други да присъстват от страната на екрана на машините при подаване на вота. Визира специално СИК номер 130. Отделно от това, членовете на същата секция си позволявали да оказват съдействие на гласоподавателите, като се доближавали толкова близо до СУМГ, че имали видимост до екрана й, разкрива Богдански.

Подателят на сигнала счита, че е недопустимо да се извършва такова действие, от страна на членовете на СИК, което представлява нарушение на изборните правила. Иска се от ОИК Благоевград да извърши проверка на сигнала и да предприеме законови мерки.

Междувременно от секционни комисии в кварталите "Еленово" и "Струмско" коментираха, че на балотажа ще има изненади за кандидатите и техните поддръжници. Масово хората разкриват сами, че са са предпочели квадратчето "Не подкрепям никого". При гласуването на 27 юни болшинството не са забелязали тази опция на машината заради повечето участници в надпреварата за градоначалник.

Доайени в провеждането на избори в Благоевград прогнозират, че активността днес няма да е повече от 33 процента.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook