Собственици на стари коли плашат с протести заради техническите прегледи

08/08/2024 09:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Транспортният министър Георги Гвоздейков дава отчет в парламента относно новите правила за годишни технически прегледи на автомобилите. Депутатите питат дали хиляди по-стари коли ще бъдат спрени от движение и хората реално ще бъдат лишени от тях.

От министерството предлагат вредните емисии вече да не бъдат класифицирани като "опасни", което ще остави колите в движение, а срокът за отстраняване на такъв тип неизправности да бъде удължен от 14 на 30 дни.

Междувременно недоволството нараства. Шофьорите, чиито автомобили се спират от движение, масово отказват да плащат по 100-120 лева на пунктовете за технически преглед. В социалните мрежи коментират масово, че до момента са само скандали, но  скоро ще се стигне до бой.

Както е известно, от 22 юли, ДАИ въведе автоматично отчитане на измерените изгорели газове, както и показателите на спирачните системи на бензиновите и дизелови автомобили. За първите 10 работни дни са преминали 127 000 автомобила, от които 1808 са спрени от движение за 14 дни, докато си отстранят нередностите, а 32 - напълно.

Сред шофьорите вече се говори, че е по-добре изобщо да не ходят на преглед, защото глобата е само 50 лева, а вместо това рискуват автомобилът им да остане на трупчета или да купуват катализатори на цени над 1500 лева, някои по-скъпи от колите им.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook