Социалното предприятие "Петрички следи" донесе награда на Общината

13/10/2020 09:08 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Министър Сачева награди общинарите в Петрич за реализирания проект за социално предприятие в града.

"Петрички следи" бе открито за насърчаване на уязвимите хора в общината. В предприятието работят 21 души. Наградата "Протегната ръка" получи заместник-кметът Борислав Коларов на церемония в столицата.

С гласуване в Управителния съвет на НСОРБ е отчетено, че подобни проекти показват, че индивидуалните усилия на всеки един са важни за общността и могат да мотивират последователи. Община Петрич и работещите в социалното предприятие „Петрички следи“ са номинирани и заради навременната реакция в условията на извънредно положение – да се изработват предпазни консумативи и маски за защита на медицински персонал. 

Междуврменно от кабинета на кмета Димитър Бръчков обявиха вчера, че са изградени три нови бази в Петрич, чрез които Общината разширява дейностите в социалната сфера с предоставянето на нови услуги - Център за настаняване от семеен тип за деца, с капацитет до 12 места, Център за обществена подкрепа с капацитет 100 души и до 10 места за спешно настаняване на деца и семейства в риск, Преходно жилище с капацитет до 8 деца на възраст от 15 – 18 години. Общата стойност на социалната инфраструктура е 1 111 550 лева.

"Настанените по-рано деца в институции извън община Петрич ще бъдат върнати тук, за да ползват новите социални услуги. За да изпълним ефективно дейностите по този проект е заложено закупуването на специализирано транспортно средство за потребителите, което вече е заявено и се очаква да бъде доставено, както и допълнително неспециализирано оборудване и необходимото обзавеждане“, уточни кметът Димитър Бръчков.

Включено е също обезпечаването на разходите за месечна помощ на ученици от 1 до 12 клас, настанени в институциите - ЦНСТ и Преходно жилище. Разкрити са 35 нови работни места. Чрез изпълнението на проекта се осигурява качествена алтернативна грижа за деца и младежи в риск, включително с увреждания и техните семейства, която гарантира живот в семейна среда и равен достъп до услуги за социално включване. Изградена е необходимата инфраструктура за новите услуги, която е в съответствие с утвърдени от Министерство на труда и социалната политика изисквания и насоки.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook