Социолози прогнозират кметски балотаж в Благоевград

03/10/2023 09:55 0 Коментирай

Социолози прогнозират балотаж на кметските избори в Благоевград. Днес се състоя първи дебат с част от кандидатите за управленски мандат в ефира на бтв.

„Много по-вероятно е да имаме балотаж в Благоевград, както се очаква и в много други общини и големи градове", каза социологът Добромир Живков от агенция Маркет Линкс". Изводите са на база данни от експресно регионално проучване, проведено сред 400 имащи право на глас в община Балгоевград по поръчка на bTV в периода 29 септември – 2 октомври по метода „пряко лично интервю“ и „телефонна анкета“.

"Можем да очакваме по-ниска избирателна активност в сравнение с последните местни избори, която беше 58 процента за Благоевград. Понастоящем около 52 на сто декларират готовност и желание да гласуват на предстоящите избори, но в течението на кампанията една успешна мобилизация може да доведе до нарастване на избирателната активност“, допълва социологът. Очаква се битка и на партии, и на личности.

Един от вероятните участници в балотажа са Николай Шушков и Илко Стоянов. С малка разлика в проучването са Методи Байкушев и Атанас Камбитов. „Битките по места ще са показателни за това доколко партиите успяват да отговарят на очакванията на избирателите. Любопитното, което ще наблюдаваме е една партийна динамика – един кандидат е бил от една партия, подкрепен е от друга“, каза Добромир Живков. От агенцията очакват средната избирателна активност за страната да бъде над 50%.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook