Спаха за здраве и изцеление пред храма в Златолист

14/06/2020 13:27 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Въпреки ограниченията заради коронавируса стотици се помолиха за здраве и благодат пред Света Стойна и Свети Георги.

Традиционният курбан бе даден от църковното настоятелство на "Свети Георги" в село Златолист над Мелник. За улеснение на миряните общинарите в Сандански отпуснаха безплатен превоз.

Курбанът трябваше да е на 6 май, но заради пандемията не позволиха струпването на хора, въпреки, че и тогава вярващи изпълниха заръките на пророчицата Ванга да се помялят за избавление в светата обител в Златолист.

"Това са „втаксани курбани", които се правят и при християни и при мюсюлмани, и щом веднъж са втаксани, трябва да се правят, дори и на по-късна дата", изтъкнаха от храм "Свети Георги".

Независимо от извънредното положение, много хора избраха да преспят в храма и да се помолят за здраве и за благополучие в живота си. Те вярват, че свещеното място, където е живяла и е помагала на болните Преподобна Стойна, ще им помогне за изцеление и днес.

Преподобна Стойна е родена в село Хазнатар, Серска околия. На 16 години й се явява Свети Георги и я кара да намери в двора на къщата им икона и кандило, с които тя тръгва да търси храм, в който да ги постави. Така стигнала до някогашното село Долна Сушица, днес Златолист. Тук и умира през 1933 година на 50-годишна възраст.

Хората в Санданско и Петричко вярват, че светицата е помагала и лекувала със силата на Свети Георги. Древният чинар в двора на храма се е превърнал в молитвена стена, където хората поставят своите желания и го докосват за здраве.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook