Спасиха християнския символ в Симитли, Банско и Сандански

06/01/2024 14:25 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

В река Струма край Симитли спасиха Богоявленския кръст. Пръв до него доплува Денис Чапкънски. За награда кметът Апостол Апостолов му подари златно синджирче с кръст. Пожела му да е да е здрав и с много късмет. Преди това отец Спас извърши ритуал по освещаване на водата и благослови жителите в общината. Денис ще дари по традиция събраните пари от обиколката в домовете на съгражданите си.

Стотици санданчани се събраха за обичая на Йордановден край езерото в градския парк "Свети Врач". Празникът в Сандански започна с литургия в храм „Свети Георги” и продължи с литийно шествие до езерото, водено от църковното настоятелство, кметът Атанас Стоянов и председателят на Общински съвет - Георги Батев. В ритуала на езерото се включиха военните от III-то Бригадно командване - Благоевград и Общински духов оркестър. 100 младежи и мъже, след молитва за здраве и обредно кръщаване на водата, се хвърлиха за християнския символ. Кръстът извади 17-годишният Асен Цеков. Да има здраве, мир, любов и благослов във всеки дом, пожела Асен.

В църквата "Света Троица" в Банско също ослужиха литургия. След нея, стотиците миряни се отправиха с литийно шествие към Духовно историческия център „Свети Паисий Хилендарски“. Във водата на фонтана в центъра на Банско само двама мъже се състезаваха за кръста. Пръв до него стигна Антон Коюв. Той бе поздравен от кмета Стойчо Баненски, а присъстващите с радост целуваха кръста за здраве и щастлив живот.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook