Спасиха мечето Митко

30/11/2020 15:29 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Природозащитната организация WWF спаси малко мече, станало жертва на бракониери. Тежката история на мечето Митко показва колко необходимо е да се работи с мечките у нас, за да няма повече случаи като този, казват от организация и припомнят историята на Митко.

"Нашите експерти намериха Митко изнемощял, в агония, на косъм от смъртта. Останал без майка, уплашен и гладен, той явно е тръгнал да търси храна. Но понеже няма опит, а и инстинктите му за съхранение все още не са развити, се е отправил към най-близкото населено място. Вместо на храна обаче, Митко се е натъкнал на бракониер, който го ранил тежко", разказва координаторът на кампанията на WWF за опазване на мечките в България Костадин Андонов.

Митко веднага е транспортиран до Парка за танцуващи мечки край Белица, а оттам и до рехабилитационен център „Арктурос“ в Гърция, където е подложен на животоспасяваща операция.

Днес състоянието му продължава да се подобрява, но за съжаление, никога вече няма да може да живее сам сред дивата природа.

Една от основните заплахи за кафявата мечка в България е бракониерството – всяка година около 100 мечки стават жертва на бракониерство. Затова WWF разработва експертна програма за стабилизиране на техните популации. Ключов момент в нея е създаването на Спасителен мечешки отряд, който ще премества мечки, навлезли в населени места и ще спасява пострадали екземпляри“, допълва Андонов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook