Спасиха от отстрел мечка с две мечета

12/09/2021 11:43 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Уникална по рода си спасителна операция е проведена от природозащитници от WWF и горски служители. Мечка с две мечета е спасена от отстрел. Симона е първата проблемна мечка в страната ни, която се улавя с цел преместване, а не отстрел, каквато е досегашната практика. От четири години тя обикаляла в района на смолянското село Могилица.

Симона навлизала в дворовете на местните жители. Заради това, през 2020 одина я класифицирали като „проблемна“, което води до издаване на разрешително за нейния отстрел. Мечките в България са защитен вид и могат да бъдат законно отстреляни, само ако доказано застрашават човека. Мечката не се появява в периода на действие на разрешителното и отстрелът не е изпълнен. Въпреки уплахата и нанесените щети, местните хора не искат мечката да бъде убита. Представителите на горското стопанство в Смолян също.

За да не бъде мечката отстреляна, екипът се активизирал веднага – поставили фотокапани в района, с които да следи движението на животните, и залагали примки, с които те да бъдат уловени. Целта е да бъдат преместени далеч от населеното място, а стресът покрай операцията да ги откаже да имат близък досег с човека. Това е доказано успешен и често практикуван метод в чужбина.

105-килограмовата мечка се хвалана в една от примките. Междувременно, представители на РИОСВ Смолян и Горско стопанство “Смилян” отцепили  района и следят в близост мечката, за да не избяга. Изтощената Симона била упоена с напълно безвредна за нея упойка, която не предизвиква странични ефекти, и бързо заспала. Поставили й нашийник, с който занапред да я следят. 

След успешното улавяне на Симона последвало и това на малките мечета. Те са на по-малко от година и поне още една трябва да са около майка си. През цялата операция те били в близост.

Екипът отново поставил примки. След недълго чакане, те се завърнали. Всички заедно са преместени живи и здрави далеч в дебрите на Родопите.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook