Спасители раздават пакети с храна за бедни и болни

19/06/2024 21:47 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Ежеседмични пакети с хранителни продукти раздават доброволци от Спасителен отряд. Инициативата е на благоевградчанката Ани Салич, която е водеща в Нова телевизия. Чрез фондация "От България за България" социално слаби и болни хора в селата около Перник получават пакети от миналата година.

Предоставени са от Българската хранителна банка и съдържат олио, ориз, макарони, консерви с боб, домати, грах, царевица и нахут. В тях има и бисквити и сухо мляко, дарени от вносителите и производителите на тези продукти.

От този месец на помощ се включва и аварийният отряд към кмета на Перник Станислав Владимиров. Доброволците помагат за разнасянето на пакетите до нуждаещите се. Сред тези, които получават хранителна помощ са изоставени възрастни хора, хронично болни и хора на социална пенсия.
Аварийният отряд в Перник има и много други функции. Спасителите заместват старата „Гражданска защита” - издирват хора в труднодостъпни терени и имат 8 акции съвместно с кметове и полиция, предимно за търсене на възрастни хора с деменция. Помощ им оказва и кучето Чада. В село Брезнишки извор Чада е открила 84-годишен мъж, който два дни е скитал в подножията на Любаш планина. В мината на село Жедна, в галерия, дълбока 16 метра, са открили мъртви баща и син, които копаели въглища.

Спасителите имат и необичайни задачи, понякога те спасяват граждани от стършели и оси. Когато пчелите се роят, им звънят хора, открили малки кошери в комина или на балкона си. Членовете на аварийния отряд са и квалифицирани алпинисти, готови да спасяват хора и при земетресения и наводнения.

Доброволците са получили само един джип и дрон от кмета на Перник, а цялото останало оборудване си купуват сами. При помощните акции използват не само тази кола, но и своите лични автомобили. Те се надяват на още един високопроходим автомобил, за който да им съдейства общината или държавата, разказва инициаторката Ани Салич. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook