Спират минералната вода в къщи за гости

25/10/2022 16:10 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Къщи за гости и хотелски бази остават без минерална вода.

Предстои основен ремонт на най-горещия гейзер в Европа гейзер, бликащ в Сапарева баня. От Общината информираха, че дейсностите започват в началото на следващия месец. Срокът не се посочва.

Гейзерът аварира преди месеци. Тръбите са силно корозирали и износени. Трудно намериха фирма, която да го ремонтира заради изключително горещата минерална вода - над 106 градуса от извора.

Наета е пловдивско дружество 132 000 лева. Ще се работи в находище за минерална вода Сапарева баня, сондаж 1 ХГ, представляващ каптаж, който захранва резервоар за ползвателите на минералната вода в община Сапарева баня. Сондажът е обсаден с тръбна метална колона ф250 mm, затворен е в декоративно изработена сондажна камера, в която се намира и крановото регулиране. На устието на Сондаж №1хг е осигурен спирателен кран за пълно спиране на сондажа към водоползвателите и спирателни кранове за пренасочване на термалната вода съответно към резервоара. Сондажната тръба слиза на 450 м дълбочина, подземните съоръжения при каптажа са правени през миналия век.

Както е известно, качествата на минералната вода в Сапарева баня са известни още от дълбока древност. Тя е била високо ценена и употребявана като лек от траките и римляните. Най-старото известно име на града – Германея, е дадено от траките и според историците е било свързано с горещите минерални извори. Някои траколози смятат, че името на града означавало „гореща вода”. Съществуват и хипотези, че Герман е бил тракийски бог на топлината. През III в. след новата ера Германея става един от важните центрове на римската провинция Вътрешна Дакия.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook