Статистиците отчитат икономически ръст в Благоевград и региона

28/05/2023 12:14 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Напук на бедността и безработицата в област Благоевград, статистиката сочи икономически ръст. Регионът е на 17 място в страната.

Благоевградският ресторантьор и съдържател на нощен клуб - Димитър Шалявски, който е братовчед на екскмета Атанас Камбитов, се оплака, че градът е сред най-засегнатите от ковид кризата и последвалата я инфлация. От началото на годината отчита по-голям оборот благодарение на клиенти от други градове. "Всеки уикенд при мен има може би едни 10-15 процента, които не са от тук. Това ми помага до някаква степен да оправя месечния бюджет. Специално за Благоевград, няма ги студентите, бизнесът още не се е отпуснал, хората не харчат", заяви Шалявски пред БНТ. "Линията е по-малка с 0,6% в сравнение с изминалата година, но относителният дял на бедното население е повече", коментира Емилия Илиева от НСИ.

Безработните в областта са близо 8 хиляди души. Местната власт се надява да редуцира броя им като привлече инвестиции със строежа на две нови индустриални зони. "Едната зона ще бъде първоначално с 10-12 площадки, където ще мога най-после да показвам на бизнеса, който се интересува да произвежда в Благоевград", каза кметът Илко Стоянов. Над 500 милиона евро са преките чуждестранни инвестиции в областта за 2022 година. Най-много от тях бизнесът е насочил в Петрич.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook