"Стомана" и "Топлофикация" таксувани по 13 стотинки за кубик вода

16/01/2020 15:55 0 Коментирай

Предприятията "Стомана" и "Топлофикация" са плащали по 13 стотинки кубик вода. Редовите граждани, които сега бедстват от безводието, са таксувани по 2 лева. Това стана ясно на заседанието по разглеждане на мярката за неотклонение "задържане под стража" спрямо ексминистър Нено Димов.

Прокуратурата поиска експертиза за цената на водата в Перник.

Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения. Нено Димов от своя страна посочи пред съда, че се е доверявал на експерти.

"Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция "Управление на водите" в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз." Студена". Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите", заяви тя пред бтв. "По отношение на щетата, трябва да се има предвид, че водата за промишлени нужди е платена на цена от 13 стотинки", каза Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към "Стомана" и ТЕЦ Перник, сега перничани е нямало да бъдат на режим. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да докажат на каква цена е закупуването водата от индустрията и гражданите, защото разликата е огромна, поясни прокурорът.

Нено Димов е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook