Стопанинът на ски зоната в Банско е водещ длъжник на ПИБ

26/04/2020 13:48 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Огромна капиталова дупка в Първа инвестиционна банка, установи журналистическо разследаване. Анализирани са отпуснати корпоративни кредити на обща стойност 3,25 милиарда лева от общо 4,9 милиарда, дадени от банката. Пари са получили над 280 български фирми и близо 50 офшорни.

Световно неизвестният кипърски гражданин Георгиус Георгиу е роден през 1971. Човекът е адресно регистриран в скромно предградие на Никозия. По откритите досега документи обаче кипърецът е собственик на фирмата-концесионер на ски зоната над Банско "Юлен". Има активи от Кремиковци, на ОЦК- Кърджали, знакови фирми като Витоша Ски, строителен, транспортен и туристически бизнес, разкри Биволъ. Тези придобивки обаче са свързани със задължения към ПИБ за над 800 000 000 лева. Това надхвърля собствения капитал на банката, който е 719 500 000 лева. Кредитите, които е получил кипърския грък се доближават по количество до 900-те милиона лева, които банката не върна на държавния бюджет от спасителната помощ, с която бе реанимирана през лятото на 2014 година.

Регламент № 575/2013 на Европейския парламент е категоричен. Неговият член 395 изрично посочва, че една банка не може да формира към даден клиент или група от свързани клиенти експозиция, чиято стойност надвишава 25 % от нейния капитал. Именно поради свързаностите, които се разкриват в регистрационните документи Биволъ поиска преди месец надлежна проверка от БНБ и Прокуратурата, които да установят, или отрекат основателните съмнения, че ПИБ се намира в недопустимо нарушение на евро директивите, които са задължителни за българските банки.

Въпреки мащабния си бизнес за стотици милиони, Георгиус Георгиу изглежда е в нужда. Той подработва и като директор във фирмата LEGNANO ENTERPRISES, собственост на главните акционери на ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. В края на 2013-та, Георгиус им продава фирмата, която тогава е собственик на акции в ПИБ. Георгиус вече няма акции в ПИБ, но и в момента се явява свързано с банката лице, тъй като основните акционери на ПИБ осъществяват върху него контрол (по смисъла на на чл. 4 § 1, т.38 т. от цитирания по-горе Регламент). За такива лица според чл. 45 от ЗКИ лимитът на кредитиране е 20% от капитала.

Сред фирмените бижута на Георгиус са три от най-големите експозици на ПИБ, съответно за 115, 109 и 104 милиона лева, за които БНБ е категорична, че са проверени от Европейската комисия, разрешила държавната помощ за банката. Разследването на Биволъ сочи, че тези три кредита към фирмите Надин Металс Трейд, Валпет Консулт и Елтрейд не се изплащат редовно и са предоговорени в последния момент преди падежа през септември 2014, като дори им е намалена лихвата. Но тези три фирми са взели още многомилионни кредити от ПИБ. Само тези три експозиции към един и същ краен собственик надвишават половината от капитала на ПИБ и вече представляват грубо нарушение на закона.

Но финансовото влияние на кипъреца е още по-мащабно. Той самият, както и свързаните с него Евдокия Макламузи, Елена Макламузи, Ставрос Константину и Стела Георгиу, Ники Тенекедзи, Анастасия Йоанидес, Кристиния Коне, Ники Ан Реймундо са натрупали общо 1,27 милиарда лева дълг към ПИБ.

ПИБ обаче има големи експозиции и към други знакови бизнесмени на прехода. Оказва се, че за относително кратко време Георгиус Георгиу е успял да овладее и да препродаде почти целия пътностроителен бизнес на Васил Божков – Черепа, известен от американските дипломатически доклади като "един от най-издирваните престъпници". В момента фирмите на Божков са собственост на други офшорки, но всички без изключение са минали през фирми на Георгиу. Отделно небезизвестната фирма за залози ЕВРОБЕТ има също кредити.

335 000 000 лева кредити са взели фирми от енергийния сектор, свързани с Христо Ковачки. 321 800 000 лева формират захарните заводи на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Софиянка -
    Пълни глупости и лъжи тиражирани от сайта за фалшиви новини Бивол. Нека само да мислим логично, без даже да са ни необходими финансови познания. Тия глупости се говорят от години. Ако беше това реалната ситуация, до сега да бяха затворили врати, ако не то ЕЦБ щеше да я затвори. Явно има интереси да се дестабилизира банката, за да се изкупи и тя на безценица като всички останали бизнеси в България, които масово изнасят милиарди левове печалби зад граница.

Социално

новини благоевград facebook