Строителен предприемач удари Община - Благоевград с 2,5 милиона лева

06/02/2023 17:20 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Кметът на Благоевград Илко Стоянов обяви, че Общината е осъдена по дело за плувния басейн в квартал "Еленово". Трябва да се платят на строителния предприемач Иван Костадинов близо 2 500 000 лева.

Делото, заведено от фирмата му "Маргарита-П-Иван Костадинов" във ВАС, завърши в негова полза. Решението е окончателно.

Градоначалникът коментира днес извънредно пред медиите казуса с ПК "Пирин". Стоянов изтъкна, че процесът е по вина на бившия кмет Атанас Камбитов, тъй като басейнът е строен по негово време.

"През 2014 година е сключен договора по Закона за обществените поръчки. Това се случва на 19 септември 2014 година. Сключен е договор между фирмата – изпълнител и Община Благоевград за изграждане на плувен комплекс „Пирин“. На 19 ноември 2015 година, след година и два месеца, похвално като за строител, е издадено разрешение за ползване. Оказва се обаче, че стойността на поръчката е 2.9 миниона лева с ДДС, но има и още 1.4 милиона лева, представляващи средства и дейности, скрити от обществото. Няма ги предвидени в обществената поръчка“, разкри Илко Стоянов.

Всички строителни дейности, както е прието от съда, са били одобрени в инвестиционен проект от Община Благоевград и са били необходими за завършването на обекта. Тъй като договорът е за инжинеринг, още като е одобрено проектирането, се е знаело, че стойността ще е различна - над 4,3 милиона лева.

"За обекта, завършен през 2015 година е било необходимо да бъдат разплатени допълнителни 1,4 милиона лева,  които с лихвите и разходите по делото към този момент са на стойност около 2,5 милиона лева. „Вероятно още при одобрението на Инвестиционния проект се е знаело, че заложените пари няма да стигнат, въпреки това СМР са продължили, а можеше просто да бъде прекратена Обществената поръчка, след което да бъде проведена нова такава“, коментира кметът Стоянов и даде пример с поръчката за сградата на читалището, договорът, за който бе прекратен от Община Благоевград само преди дни.

Илко Стоянов заяви, че има две възможности. Едната от тях е да се плати цалата сума по съдебното решение, тъй като Общината има пари по банкова сметка. Вторият вариант е да се договори с Иван Костадинов разсрочено плащане. Кметът обяви още, че казусът отива в прокуратурата за разследване на престъплението.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook