Студенти от 22 държави се заселиха в Благоевград

01/09/2024 11:08 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Студенти от цял свят са новите жители в Благоевград. Някои от тях пристигнаха с родителите си за официално откриване на учебната година в Американския университет.

Първокурсниците са 356 студенти от 22 държави. Това представлява ръст от 18% спрямо миналата година.

За първа година университетът посреща студент от Мозамбик, което допълнително обогатява културното многообразие в кампуса. Освен първокурсниците, 30 студенти по програми за обмен от 11 държави се присъединяват към академичната общност.

Сред студентите са активист от Северна Македония, борещ се за образователна реформа, ученичка от Косово, посветила се на подкрепата на жертви на насилие, националната баскетболистката от Албания, която е пример за спортен дух и fair play, както и победителката в АУБ състезанието за таланти MultiTalent Quest.

Към тях се присъединяват и академични постижения от световно ниво - лауреатът от олимпиадата по математика в Грузия, и негов сънародник - победителят в състезание по програмиране и роботика в Сингапур; както и победителят на национален кръг по траитлон в Калининград. Тази комбинация от академични успехи, спортни постижения и социална ангажираност обещава да направи АУБ още по-динамично място за учене и развитие.

И тази година 96% от студентите се възползват от финансова подкрепа от университета, което е част от мисията на АУБ да осигури достъп до висококачествено образование за всички талантливи студенти, независимо от тяхното финансово състояние. За новите студенти е организирано днес тържество в кампуса на АУБ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook