Студентският химн звучи от XIII век, честит празник!

08/12/2023 08:17 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Празникът на студентите у нас се частва от 1903 година. След 1944 година е заменен с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 година празникът на Софийския университет на 8 декември отново е възстановен. След 1968 година, когато Българската православна църква връща стария стил на Юлианския календар, денят на Свети Климент Охридски отново става 25 ноември и вече се чества отделно от студентския.

8 декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. Официално е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 година.

Химнът "Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus" не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива. И така е от далечни времена - смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през XIII век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717 г.) песен от Я. Г. Гюнтер. Честит празник, бивши и настоящи студенти!

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook