Събират доказателства за опорочен местен вот

21/12/2023 15:21 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Административен съд - Благоевград събира допълнително доказателства за евентуално опорчен вот за общински съветници. Делото, с което се опорва конституирането им, се отложи за 17 януари. Дело №1068 е против Общинската избирателна комисия в Петрич. Вещите лица, ангажирани да дадат становище по назначената комплексна съдебно-статистическа и математическа експертиза, поискаха да се насрочи за по-късна дата. За следващото заседание съдът изиска от ГД ГРАО справка дали проверката на избирателните списъци е приключила и открити ли са нарушения на Изборния кодекс, ведно със списък на лицата, гласували в нарушение на ИК, ако са установени такива.

Напомняме, че комплексната експертиза следва да установи броят на действителните бюлетини, с отбелязана преференция за всеки от кандидатите за общински съветници, броят на недействителните бюлетини и съответстват ли данните от проверката с данните, отразени в протоколите на секционните комисии. При наличие на несъответствие, вещите лица да дадат становище би ли се променило разпределението на мандатите за общински съветници между партиите и коалициите. Експертизата има за задача и проверка относно коректността в преценката за действителност и недействителност на бюлетините.

Процесът е по жалба на Марио Минев, кандидат за общински съветник от листата на ДПС в община Петрич. Към делото са присъединени още пет - всички за касиране на вота в Петрич и общината. Двама от жалбоподателите оттеглиха жалбите си преди насрочване на първото заседание.

Напиши коментар

Коментари

  1. ВАС -
    В Благоевград ще касират кметските избори

Социално

новини благоевград facebook