Съдът намали таксата за смет в Благоевград и селата

09/05/2023 13:27 2 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Върховните магистрати са оттменили решението за увеличаване на такасата за смет в Благоевград. Според съда е незаконосъобразно налогът да е 2,9 промила. Вместо това, остава в сила решението за 2,1 промила, гласувано повторно в ОбС-Благоевград заради общественото недоволство.

Повишението на данъците за благоевградчани бе атакувано от бившия областен управител Николай Шушков, който сега е заместни-регионален министър. Заплатилите по новата тарифа жители могат да възстановят сумите си над 2,1 промила.

По-ниска такса смет ще плащат жителите на Община Благоевград от месец юни, съобщи на пресконференция кметът Илко Стоянов. Той обяви, че на 5-ти май Върховният касационен съд е постановил решение, с което се признава за правилно свършеното от кмета и Общински съвет за намаляване на таксата.

„Добрата новина е, че такса смет пада", обяви на пресконференция днес кметът Илко Стоянов. Той също смята, че новата такса смет, която влиза в сила от месец юни, е много по – справедлива за жителите на общината. За първите 5 месеца на годината се дължи такса на по – високите промили от 2.9 промила, а за следващите месеци таксата пада на 2.1 промила. Тези, които вече са платили таксата за цялата година, за да ползват намаление, няма да бъдат ощетени. Средствата, които са надвнесли за въпросните 7 месеца с по – ниски промили ще им бъде приспадната от следващата година. Има и вариант да си поискат надвнесената сума, подчерта градоначалникът. "Мисля, че тази тенденция, която се наложи в последно време, а именно Областната управа да пречи на развитието на общината, трябва да спре и е редно да има и наказани. Най-важните решения се отнасят до съда от областната администрация, те губят дела, но ние губим време, а ощетени от всичко това са хората“, заяви Стоянов. 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Поли -
    Шуши какво стана с моста на Покровник нещо се услушваш шушумигоо
  2. Кире -
    Ей кафяв пак ли се опитваш да лъжеш хората не те ли е срам бе

Социално

новини благоевград facebook