Съдят шеф на КАТ - Благоевград

15/03/2023 11:22 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Окръжната прокуратура в Благоевград приключи разследване срещу бивш началник на КАТ. Делото е внесено в съда и до дни уволненият от системата на МВР се изправя пред магистратите с няколко обвинение.

Данаил Стоицов привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления – незаконно държане на оръжие и боеприпаси, длъжностно престъпление с цел имотна облага и подкуп. Случаят е от 2016 година, когато Стоицов беше „главен инспектор“, началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР гр.Благоевград. Служебните му задължения включвали ръководство, организация, контрол и оценка на дейността на служителите в сектора. Носел отговорност за материалната му база и активите.

В хода на разследването е било установено, че в кабинета си обвиняемият държал късоцевно огнестрелно оръжие, пистолет „Макаров“, и боеприпаси – 43 броя патрони. Те били на частно физическо лице, като Данаил Стоицов нямал издадено надлежно разрешение по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В качеството си на началник сектор „Пътна полиция“ в отдел „Охранителна полиция“ обвиняемият имал множество и разнородни отговорности, в това число организиране, ръководене и контролиране цялостно работата на сектора по осигуряване на безопасността на движението в съответствие с нормативната уредба.

В периода февруари-май 2018 година, Стоицов е нарушавал и не е изпълнявал служебните си задължения. Разпореждал съпровождане със служебен специализиран автомобил на МВР на тежкотоварна, извънгабаритна техника, превозвана от търговско дружество по републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на област Благоевград. Това се извършвало без разрешителни, надлежно издадени от Агенция „Пътна инфраструктура“, без платени дължими такси и разходи, както и без сключен договор. Наред с това за осъществяване на тази регламентирана дейност обвиняемият отклонил автопатрул по безопасност на движението, изпълняващ планови задачи.

С действията си Стоицов целял набавяне на облага за търговски дружества чрез незаплащане на пътни такси и такива за административни дейности. Вследствие на това настъпили значителни вредни последици за държавата, в частност за Агенция „Пътна инфраструктура“ и МВР, от имуществен и неимуществен характер. Била увредена административната дейност на двете ведомства, компрометиран авторитетът на съответните контролни органи, ощетени техните бюджети.

В качеството си на длъжностно лице обвиняемият Данаил поискал и приел от различни лица парични суми, които не му се следват, за да извърши действие и извършил действие по служба, свързано с реда за издаване на табели с регистрационни номера.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Запознат -
    И какво като го съдят? Да не би сега да са някакви по различни ли? Този Бойко преди обикаляше между хората, чакащи да си регистрират колите и си предлагаше услугите-да ти регистрира колата срещу 50 лв, все едно хората са толкова неграмотни, че не могат да минат две гишета и да сложат по един подпис. Сега пак е същото, само че вече обикаля само Васил-преди бяха двамата, който предлага да ти регистрира колата и откажеш ли, на канала почват да се заяждат за най-дребното нещо с теб и най-често излизаш с лепенка \"спрян от движение\". Всички там са една на вързана верига, за да взимат пари от обикновените хора. Искаш или не плащаш, иначе ти правят проблеми. Да вземат пак да разследват КАТ Благоевград, защото такива гладни плужеци като тях няма!!!

Социално

новини благоевград facebook