Съветници гласуват промени в ОУП за частни интереси

23/06/2022 16:49 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Частичните изменения на Общия устройствен план разпокъсват общината на парчета и унищожават всякакви идеи за бъдещо градоустройство, заяви благоевградският кмет Илко Стоянов.

Той поясни още, че е необходимо да бъде възложено изработването нов ОУП отделно за самия град, както и да се измени сега действащия за цялата община, за което е потърсено финансиране от МРРБ.

Поводът за коментара на Стоянов са предложения за промени, които ще бъдат разгледани по време на редовно заседание на Общински съвет утре. Той поясни, че становището на Експертния съвет в тази посока е отрицателно.

„Наблюдавайте внимателно на предстоящото заседание кои общински съветници ще подкрепят отказаните изменения, но най-вече какви ще бъдат “експертните” им мотиви, тъй като сред тях няма такива специалисти. В Благоевград са извършени над 100 промени в ОУП, от които само няколко са свързани с обществен интерес, всички останали са в частен“, каза още кметът Стоянов.

За сравнение той посочи, че в другите общини са 10 пъти по-малко. Предложенията за частични изменения на Общия устройствен план ощетяват градоустройството на Благоевград, а оттам и хората, които живеят в общината. Време е тази порочна практика да бъде спряна. Смятам, че ако се правят промени, те трябва да бъдат обосновани с наистина широк обществен ефект, както между другото гласи и законът“, коментира по време на пресконференция кметът Илко Стоянов.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook