Съветници притеснени за видеонаблюдението в Благоевград

30/07/2021 14:44 0 Коментирай

ОбС-Благоевград гласува за създаването на Инспекторат към дирекция "Екология и чиста среда". Нови 17 чиновници започват работа до дни.

По време на дискусията на заседание днес, председателят на Общински съвет Радослав Тасков и общински съветници изказаха притеснения, относно това какво ще се случи с видеонаблюдението, предвид предлаганото закриване на звено „Обществен ред и сигурност”.

От своя страна кметът на Благоевград Илко Стоянов увери, че щатното разписание там ще се запази, като тепърва ще се търсят отговори на някои важни въпроси, свързани с въпросната система за видеонаблюдение. „Целта на промяната в структурата и числеността е служителите да са максимално полезни на гражданите, да вършат достатъчно работа и в същото време да не са претоварени. Аз и моят екип искаме в Общината да се предоставят качествени услуги, да стане по-работеща администрацията, да е ясно кой какво работи”, заяви кметът Илко Стоянов. Той уточни, че през месец януари догодина ще се оптимизира структурата на Общинска администрация. Това ще стане, след като в процеса на работа стане ясно къде има пропуски и се налагат промени", изтъкна Стоянов.

Общинските съветници одобриха и предложението на градоначалника да бъде създаден „Инспекторат“ към Дирекция „Екология и чиста среда“, който ще осъществява контрол по спазване от страна на всички юридически и физически лица на нормативните актове на Общински съвет, на законите и подзаконовите нормативни актове. Ще осъществява ежедневен контрол върху изпълнението на дейностите по договора, сключен с „Биострой“, изпълнител за „Чистота“ и „Изграждане и поддържане на зелената система“.

Служителите към новото звено ще извършват контрол и наблюдение относно начина на отглеждане и разхождане на домашните кучета на обществени места, в паркове и градини, детски и спортни площадки, ще поддържа видеонаблюдението, обезпечаващо обществения ред и безопасност. Те ще отговарят и за процеса на сметосъбиране и сметоизвозване, за кампании за почистване, ще проверяват търговски обекти и производствени предприятия за начина на сметосъбиране. Звеното ще следи за нерегламентирани сметища, за незаконно горене на отпадъчни материали, за незаконно изсичане на дървета.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook