Съветници притискани преди заседание на ОбС - Благоевград

27/05/2022 15:08 2 Коментирай

Благоевградските съветници гласуваха важни решения по време на граждански протест пред залата. Представители на неправителствени организации направиха митинг преди дебата за теглене на заем от 17,7 милиона лева за реновиране на парк "Бачиново".

С 18 гласа "за", 16 "против" и четирима въздържали се от вот, отхвърлиха искането на кмета Илко Стоянов.

Предложението, относно приемане на решение за произвеждане на местен референдум в община Благоевград също не бе прието. 8 от общинските съветници дадоха положителен вот, 12 „против“ и 15 „въздържали се‘.

Съветници обявиха, че са били притискани за приемат предложението. Заявиха, че са против заема, но са за развитието на Благоевград.

Председателят Радослав Тасков призна, че е имало натиск и върху него, но не се плаши и носи оставката си в джоба.

Кметът Стоянов обяви, че проектът не е самоцел. Той обясни, че занапред ЕС няма да дава безвъзмездни пари за проекти.

Съветниците от ГЕРБ и БСП пък заявиха,че нямат намерение да гласуват за едни красиви картинки без сметки и без техническа документация. Според тях риска е огромен за общината, а и приоритетите на града са други.

"Благоевград беше лишен от една сериозна възможност да се развива. Днес не успяхме да направим първата си стъпка на развитие! Този проект не е единственият, върху който работи Общината, но първи получи шанс за реализация. Независимо от неприетото решение, аз го приемам такова, каквото е и ще продължавам да си върша работата, така както съм обещал. Все пак за първи път от години насам, Благоевград стъпи на пътя на промяната, защото, както обещах още в предизборната кампания ще има диалог с всички жители на общината, независимо от различните ни мнения“, каза кметът Стоянов.

Той подчерта, че никога досега не е имало толкова широка дискусия за реализирането на какъвто и да е проект и добави, че единствената възможност за реновиране на аквапарка и парк „Бачиново“ е била по Фонд ФЛАГ. Стоянов заяви, че лихвата от 0,47%, заложена за инвестиционното намерение е значително по-ниска от тази за други финансови задължения и даде за пример дълга от 5 млн. по Фонд ФЛАГ, поет от предишното общинско ръководство, с плаващ лихвен процент, започващ от 1.44%.

„Ще припомня и кредитите - 7,5 млн. лева, изтеглен заем, без обществено обсъждане през 2019 г., както и над 2 млн. лева за ЛЕД осветлението в града, забележете от търговски банки. Сега, за първи път от много години не се вършеше нищо задкулисно и не съм влизал в никакви договорки с общински съветници. Какво са правили те помежду си, това си е тяхна работа и отговорност. Както казах, приемам резултата, такъв какъвто е, макар и с огромно съжаление, но никога няма да приема бурните аплодисменти и дивата радост от това, че си попречил да се реализира нещо, което е изцяло в полза на обществото. Предимството на отхвърленото днес предложението е, че паднаха много маски – на отделни политици, на партии, защото преди всичко са важни хората в този град“, заяви Стоянов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Боре -
    Крадеца Таскоф който играе по свирката на лъжеца Паскалеф хич да не мисли че ще го изберем за кмет напротив с тояги трябва да го изгоним от града
  2. Хи -
    Видяхме комерсиалните съветници които без стимул не гласуват положително.Айде пак ги изберете тез измекяри

Социално

новини благоевград facebook