Света Анна пази децата и бременните жени

25/07/2020 10:19 0 Коментирай

Почитаме Света Анна - майка на Богородица и баба на Христос. Света Анна е покровителка на брака, семейството, майчинството.

Закрилница е на момичетата, бременните и раждащите жени. Българите наричат празника Лятна Света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите. Там приемат, че Лятната Света Анна бележи края на лятото.

Имен ден празнуват Ана, Анна, Анелия, Ани, Анка, Яна, Янко, Янчо. Името Анна означава благодат, милост, благоразположение.

На празника се спазват строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете. Бременните жени и младите булки сe молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата. След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им.

Вярва се, че светицата пазела децата от "огън" - висока температура и треска.

Света Анна е била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Според библейските сказания светицата се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook