Света Варвара живяла в село край Разлог

04/12/2021 13:57 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Извор на Света Варвара, която почитат християни и католици, лекува в разложкото село Елешница. От няколко месеца е монтирана огромна икона, дарена от младия творец Петър Чолев. Днес се извършва водосвет за здраве и благополучие на иконата.

Елешница пази прастара раннохристиянска легенда за светицата. Според нея тя е бродила по земите край Разлог, където е живяла и където намира мъченическата си смърт. Там има параклис в чест на светицата и чудотворен извор, наречен Мирото. Вярва се, че който се измие с лечебната вода в него, може да се излекува от всякаква болест.

Смята се, че Света Варвара е родена през III век в село Елешница, което в древността се е наричано Илиопол. Предполага се, че край целебния извор е съществувало езическо светилище, което по-късно прераства в християнско оброчище. То може да се види в близост до изградения параклис. Цялата местност е известна като Света Варара. По-нагоре могат да се видят големи камъни, струпани като стадо. Предполага се, че това са останките от кулата, в която е стояла светицата, платила с главата си приемането на християнската вяра.

Преданието е тръгнало от монасите в Атон, разказват в Елешница.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook