Светец помага за по-леко раждане

15/12/2023 09:27 0 Коментирай

На 15 декември се честват Свети Елевтерий и майка му Антия. Празникът предшества Рождество Христово с 9 дни. Освен значението на името на светеца - свобода, се счита,че това е и период от време,който има връзка с времетраенето на бременността-9 месеца, също определящ за вярването в закрилата на светеца над бременните и осигуряване на по-леко раждане. 

На 15-годишна възраст Елевтерий бил ръкоположен за дякон на папа Анаклет, а като станал 18-годишен получил сан презвитер. На 20 г. бил възведен в сан епископ Илирийски и скоро се показал на висотата на своето звание със светостта на живота си и с дейно разпространение и укрепване на християнството сред паството си. 

Мощите на свещеномъченик Елевтерий сега се намират в Рим, в църквата "Свтета Сусана".

В превод от гръцки език името на светеца означава „освобождение”. Затова в деня, посветен на Елевтерий, в църквата отиват бременни жени, на които предстои скорошно раждане.Пред иконата на светеца свещеникът им чете специални молитви, с които се измолва по-леко раждане. Такива молитви се четат и на хора, дошли по друг повод,с някаква лична обремененост или грижи. С молитвата към светеца се смята, че тези хора ще се освободят от своето бреме.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook