Свети Вартоломей брани от злите духове

25/08/2023 10:31 0 Коментирай

На 25 август се почита Свети Вартоломей. Смята се, че той е бранител от злите духове. Господ го надарил да лекува неизлечимо болни, глухи и слепи, недъгави и прокажени. Вършел чудеса, пред които хората немеели.

Светското му име е Йосиф. Апостолите му дали името Вартоломей, което значи ‘син на утехата’. .Йосиф се родил на остров Кипър в семейство на богати евреи от Левиевия род. Родителите изпратили будното момче да учи при прочутия учител от Йерусалим Гамилиил. Там юношата срещнал за първи път Иисус, чул мъдрите му проповеди. Обикнал го с цялото си сърце и станал негов ревностен последовател.След възнесението на Христос, Бог изпратил до всички небесно знамение за неговата святост. Продал цялото си богатство, дарил парите на апостолите, Вартоломей станал един от тях.

 

Според едно старо поверие, в деня на Свети Вартоломей, слънцето бавно поглеждало към зимата. Дните лека-полека почвали да се топят, а нощите – да отмъкват секунди, минути и часове чак до настъпването на зимата. Хората посрещали изгрева на небесното светило с безмълвна молитва за неговата благодат и енергия, за да имат сили да посрещнат и следващия ден на Свети Вартоломей.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook