Световен ден на прехраната е
На 16 октомври е Световният ден на прехраната.
Денят се отбелязва в над 150 страни, като България се включва през 2006 година.
През 1979 година по инициатива на ФАО - Организацията на храната и земеделието към ООН, за първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.
Целта е да се предизвика по-голямо разбиране от световната общественост на проблемите с прехраната и с общи усилия страните да се борят с глада, лошото хранене и бедността.
От Регионалната здравна инспекция в Благоевград напомнят за необходимостта от здравословно хранене, както и за проблема със затлъстяването и обездвижването.
Препоръчват консумация на зеленчуци, продове, пълнозърнести продукти.
Специалистите по хранене съветват да се ограничават мазнини и пържени храни, захарта и захарните изделия; намаляване употребата на сол и прием на достатъчно вода и течности за деня.
Коментари