Сюрпризираха търговците в Банско

28/05/2020 18:21 0 Коментирай

Общинарите в Банско приеха антикризисни решения.

ОбС одобри днес с пълно единодушие антикризисни мерки, целящи облекчаване разходите на бизнеса и жителите на община Банско. Съгласно решението, отстъпката от 5% за плащане на таксата за битови отпадъци на физически и юридически лица е в сила до 30 юни.

До края на настоящата година, търговците, ползващи общински терени за търговска дейност на открито, ще плащат 50 процента от дължимата такса.

Зам.- кмет Сашка Въчкова пресметна, че тези мерки ще доведат до намаление на приходите от порядъка на 130 000-150 000 лева.

До края на април намалението на събираемостта е с 13%, а прогнозните разчети предвиждат увеличение на този процент. Това вероятно ще наложи промени в бюджет 2020 на община Банско, за да се компенсира намалението на приходите, стана ясно на сесията.

В изказване пред съветниците, кметът Иван Кадев посочи, че множество проекти са недовършени, прекратени или просрочени. Знакови обекти и инфарструктура като ремонт на сградите на поликлиниката и Центъра за спешна медицинска помощ, изграждане на водохващания за Банско и Добринище, изработване на устройствени планове за селищните образувания, тренировъчни спортни терени, монтиране на улично осветление, са някои от неизпълнените дейности, а те са определящи за развитието на община Банско, подчерта кметът.

Общинските съветници одобриха актуализация на наредбата за условията за установяване на жилищни нужди и настаняване под наем в общински жилища. С нея се цели коректно и законосъобразно разпореждане с общинска собственост.

По предложение на председателя на ОбС Банско Димитър Русков беше одобрена промяна в правилника на съвета, съгласно която ще бъдат избрани двама заместник-председатели на местния парламент.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook