Тайна среща на Гешев в Благоевград

20/02/2020 17:38 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Закрита за медиите среща проведе в Благоевград главният прокурор Иван Гешев със заместник-кмета Евгени Терзиев и с парламентарния шеф Андон Тодоров. 

Официално бе съобщено, че Гешев е разговарял с ръководството на Общината за бъдещи намерения, свързани с подобряване на системите за видеонаблюдение. Предстои да бъдат закупени още камери за основните пътни артерии около Благоевград. 

Не е изключено обаче главният прокурор Иван Гешев да е търсил документи от зам.-кмета Евгени Терзиев, свързани със санирането на сградата на Общината. Обновяването по проект бе извършено от фирма, близка до обвиняемия хазартен бос Васил Божков.

Общинари коментираха, че вероятно е дебатиран и проблемът с депото за битови отпадъци край село Бучино, което все още не работи, тъй като кметът Румен Томов спря подписването на договор с фирмата за поддържане и експлоатация ДЗЗД "Регионално депо-Благоевград 2019".

Заповедта за стопиране на процедурата обаче бе атакувана от дружеството в КЗК. Комисията отмени заповедта на Томов като незаконосъобразна и върна преписката в Община-Благоевград за подписване на договор с избрания за оператор на депото. Идеята на градоначалника Томов бе депото да сестопанисва от общинското дружество "Биострой", за което трябва да се закупят камиони и друга техника.

До дни изтича законовият срок за обжалване на решението на КЗК от страна на кметския екип пред Върховен административен съд. Дали вече е входирана жалба или предстои внасянето й, никой от Общината не коментира официално. 

Припомняме, по силата на решението на КЗК, Общината трябва да заплати направените разноски по преписката в размер на 4700 лева. Говори се, че отхвърленият от кметския екип консорциум ДЗЗД "Регионално депо-Благоевград 2019", е свързан с фирми от висшия ешалон на държавната власт.

Обединението бе избрано за изпълнител на поръчката по силата на решение от 16 септември 2019 година, подписано от екскмета Атанас Камбитов. Стойността на поръчката е 5 106 630 лева. 

В Обединението участват фирмите „Център за рециклиране“ с управител Петър Илиев, „Ресурс Фонд“, управлявана от Петър Господинов и „Еко комюнити“, ръководена от Румен Маринов. ДЗЗД „Регионално депо благоевград-2019“ се представлява от Димитър Илиев.

Румен Томов мотивира решението си да отмени заповедта на предшественика си за избран победител с факта, че при избора е трябвало да участват и кметовете на петте общини, които ще ползват депото. Това са общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook