"Танцът на един живот" в чест на Костадин Руйчев

20/12/2023 17:20 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

"Танцът на един живот" - спектакъл в чест на основателя на Ансамбъл "Пирин", развълнува благоевградчани. Концертът е в памет на Костадин Руйчев-почетен гражданин на Благоевград, който ако не бе напуснал този свят през 2015-та, щеше да навърши 100 години.

Впечатляващото юбилейно тържество в зала „Пейо Яворов“ започна под звуците на чановете и кратки документални кадри за доайена на сценичното изкуство, чиято мисия бе да остави следи, създавайки едни от най-известните танцови постановки. Изпълненията „Земьо майчице“ на солистката на ансамбъл „Пирин“ Руска Стоименова и „Зададе се тъмен облак“ на Карамфил Божиков накараха публиката да притаи дъх още в началото на съвместния концерт-спектакъл.

Зрителите успяха да се докосна до едни от най-запомнящите се творби на Костадин Руйчев, сред които „На мегдана“, „Русалии“, „Драма“. Музикалните и танцови изпълнения събраха на една сцена ансамбъл “Пирин”, Сдружение „Русалии“ - Петрич, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци – Гоце Делчев, Фолклорен състав - Копривлен, ТФ„Младост“, ансамблите „Гайтан“, „Пиринче“, „Вихрен“, ТФ „Празник“, ТФ „Македонска хубост“ и ТФ „Ритмика“.

В знак на признателност художественият ръководител на ансамбъл „Пирин“ Мирослав Димитров връчи на синовете на Костадин Руйчев - Благой и Владимир огърлие от Съюза на танцовите и музикални дейци.

Част от възторжената публика бе облечена в народни носии, което допълнително допринесе за невероятната атмосфера в залата. В продължилото над два часа представление талантливите артисти превърнаха сцената и залата в едно цяло и така до финала, когато зрителите станаха на крака и с нестихващи аплодисменти изпратиха изпълнителите.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook