Танева обеща повече пари на земеделци в Петрич и Разлог

11/09/2020 17:10 0 Коментирай

Земеделският министър Десислава Танева и евродепутатът Андрей Новаков се срещнаха с животновъди и селски стопани в Петрич и Разлог.

След 16 септември ще започне поетапното изплащане по de minimis за сектор "Плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза", съобщи Танева в южния град. В момента се извършват проверки на подадените заявления.

"22 милиона лева вече са изплатени по тази схема на животновъдите в страната. За Област Благоевград над 1630 животновъди са получили средства чрез помощта. Над 4100 пчелари също усвоиха средства по „de minimis“ у нас", поясни министър Десислава Танева. Тя посочи, че са създадени максимално облекчени условия за стопаните, кандидатстващи по de minimis и извънредната мярка COVID-19, които са програмирани по начин, по който е възможно бързо разплащане.

По отношение на контрола, в този мандат проверките са завишени в пъти повече на брой, спрямо изискванията по Европейския регламент. „Резултатите показват, че нивата на грешките, които се откриват у нас, са под тези на други страни-членки. Земеделските служби работят с максимално натоварване, включително и по повод допълнителните мерки за подкрепа, които предоставихме“, каза Десислава Танева. Тя изтъкна, че целта е да се отклонят опитите за измами и да има сигурност, че средствата отиват при истинските земеделски производители.

По повод кризисните ситуации с пандемията от COVID-19 и сушата в страната тази година, министър Танева обясни, че от страна на държавата се прави всичко възможно аграрният отрасъл да е устойчив.

"Към момента по подмярка COVID-1 са кандидатствали над 23 хиляди земеделски стопани. Приемът на заявления по нея ще продължи до 21 септември. Само чрез обединението на групи производители може да се получи и по-висок доход за стопаните, които отглеждат земеделските култури“, категорична бе министър Танева. Тя призова земеделските стопани да търсят по-висока подкрепа и в „зелената архитектура“, за да имат добавки върху познатите им директни плащания.

След Петрич министър Танева разясни същото и в Разлог. "Наши животновъди и земеделски производители имат насоченост в съответните региони. Всички свободни площи, които Община Разлог има като земя, в голямата си цялост са предоставени на големи земеделски производители. Административно Община Разлог подкрепя сектора. Остава предизвикателството за следващата година обектите да бъдат лицензирани", коментира разложкият кмет Красимир Герчев.

Пред животновъдите Десислава Танева засегна няколко важни въпроса, като програмата за Развитие на селските райони, секторите на растениевъдство и животновъдство, земеделските практики и стопанства, обезщетения заради Covid-19, Подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ и други. Танева поясни, че Българското земеделие на фона на общото за Европейският съюз, е едно от най-малко замърсяващите околната среда и че целите поставени за България са абсолютно изпълними.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook