Театрали скочиха срещу върнат от съда директор

25/02/2020 14:52 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Театралите в Благоевград заплашват с протест, ако бъде сменена директорката Маргарита Мачева. Решението е взето на събрание на колектива. В ДТ "Никола Вапцаров" не желаят да се връща Александър Галперин-предшественикът на Мачева.

Той бе възстановен от върховните магистрати на директорския пост и получи обезщетение за незаконно уволнение в размер на 1200 лева.

От ръководството на театъра изтъкват, че мачева е подобрила финансовото състояние от месец октомври 2018 година.

Доказват , че за миналата година са получени 183 624 лева приходи, а са продадени 20 570 билета. По времето на Галперин приходите са били доста по-малко.

"За натрупаните публични задължения към Община Благоевград, от изгубени дела, доставчици и фирми, от повече от десет години, настоящият директор Маргарита Мачева води успешни преговори и прилага ежемесечно разпределение на задълженията и тяхното погасяване. Повече от половината задължения са вече погасени, което дългосрочно значи, че театъра, спазвайки тази политика на погасяване, ще има възможност да кандидатства по европейски програми и проекти, общински проекти и други, подпомагащи дейността му. Изброеното дотук дава увереност, спокойствие и творческо самочувствие на колектива. Именно в стотния юбилеен сезон, настоящото ръководство успя да събере на сцената три поколения актьори и дългогодишни служители в институцията, в общ спектакъл", изтъкват от Драматичния театър.

"Убедени сме, че всяка една промяна в ръководството ще доведе до значителни финансови и творчески загуби. Настоящият временно изпълняващ длъжността директор Маргарита Мачева да остане на поста си. В противен случай, ние сме в готовност за предприемане на стачни действия", категорични са от благоевградската Мелпомена.

Както вече съобщихме, според съда липсват доказателства за нарушенията, за които Галперин е уволнен дисциплинарно, като не се доказва и, че многократно е извършил нарушения на трудовата дисциплина. Галперин трябва да бъде възстановен на директорския пост незабавно. Решението на ВКС е окончателно.

Делото за незаконно уволнение бе заведено от Александър Галперин в края на 2018 година в Районен съд – Благоевград, след като със заповед на министъра на културата му е било наложено наказание "дисциплинарно уволнение" за извършени общо 9 нарушения на трудовата дисциплина за периода 2017-та до 2018 година.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook