Теснолинейката стана на 75 години

10/12/2020 10:06 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Изпратиха влак "Родопи" на пореден маршрут по планинските релси с ритуално плисване на менче с вода. Теснолинейката вече е на 75 години.

На 9 декември 1945 малкото влакче достигнало за пръв път до Добринище. На този ден пуснали в експлоатация и участък от линията му между малкото курортно градче и Банско. По този начин маршрутът на теснолинейката станал 125 километра. А 6-километровият последен участък е изграден с доброволен труд от всички жители на Добринище.

През последните години малкият влак става все по-популярен и привлича вниманието на туристите заради прекрасните места, през които той минава. Към този момент той е и единственият по рода си в България.

Всъщност строежът на теснолинейния път започва преди 100 години, а първият влак по линията Септември – Велинград потеглил нна 1 август 1926 година. На 13 декември ще бъде открита нова спирка, която ще носи името на човека, който е проектирал линията на теснолинейката – инж. Стоян Митов. Тя ще се намира между гара „Аврамово“ и спирка „Света Петка“.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook