Три агенции обявиха първите резултати за 49 НС

02/04/2023 20:25 0 Коментирай

Излязоха предварителните данни за изборния резултат. Според тях в 49 НС влизат шест партии.

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ води срещу ГЕРБ – СДС и при проучванията на „Тренд“ и „Алфа Рисърч“. „Маркет линкс“ обаче дава процент преднина на ГЕРБ – СДС. 26,9% и 26,4% процента е резултатът на ПП-ДБ съответно според „Тренд“ и „Алфа рисърч“.

При анкетите на „Маркет линкс“ обаче ГЕРБ получава 25,5 на сто, а ПП-ДБ е с процент надолу.

Според първите две агенции ГЕРБ – СДС получава съответно 26,7 и 25,5 на сто. Интрига има и при третото място. Според „Тренд“ то е за „Възраждане“ с 12,7 на сто, но според „Алфа Рисърч“ и „Маркет линкс“ то е за ДПС – съответно с – 13,9% и 14,2 %.

БСП е пета, като според „Тренд“ и „Алфа рисърч“ това е последната политическа сила, която намира място в парламента.

„Маркет линкс“ обаче смята, че ИТН има шанс, като засега резултатът е четири процента.

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ пред ГЕРБ-СДС, пет формации влизат в Народното събрание, като има възможност да станат шест, тъй като „Има такъв народ“ (ИТН) е на ръба на 4-процентната бариера. Това сочи екзитпол към 19 часа на „Галъп интернешънъл болкан“ – социологическата агенция, който е партньор на БНР на изборите.

Данните на „Галъп“ сочат, че към 19 часа до урните са отишли 35,1% от избирателите. Екзитполът показва, че ПП-ДБ получават 25,3% от гласовете. Следват: ГЕРБ-СДС – 24,7%, „Възраждане“ – 14,2%, ДПС – 13,1%, БСП -9,9% и ИТН – 4%.

Под бариерата от 4% за влизане в Народното събрание остават „Български възход“ с 2,7%, „Левицата“ – 2,4%, НДСВ – 0,5%, като за други формации са гласували общо 3,2%. Опцията „Не подкрепям никого“ са избрали 3,8% от отишлите до урните избиратели, сочат още данните от екзитпола на „Галъп“, който не отчита гласуването в чужбина. БНР

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook