Трифон Зарезан благославя лозята и виното
Празнуваме Трифон Зарезан.
Ден на лозаря - традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон.
Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари.
Празникът се нарича още като Зарезановден.
Според българските традиции, рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.
Кокошката се вари цяла, а след това се препича на саджак.
В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето, където се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.
Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение.
"Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си.
Той благославя с думите "Хайде, нека е берекет, виното да прелива през праговете".
За цар на този празник се избира заможен човек.
Коментари