Общинари триково вдигат цените на такси и услуги в Благоевград

15/08/2022 18:13 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

От ръководството на "Млечна кухня" в Благоевград настояват за драстично увеличение на купона за храна. Оправдават се със скъпия газ и ток.

Сега малките се хранят за 1,20 лева, а след поскъпването за 2,30 лева дневно. Предложението идва от звеното триково, за да не бие по социалния имидж на кмета Илко Стоянов. Той ще формулира искането и ще го внесе за гласуване в ОбС.

С предложения за повишаване на таски и услуги са излезли ръководителите и на други дрикции в Общината.

Цената на ученическото общежитие в Благоевград. В момента таксата на месец там е 15 лева. Искането е наемът да естане 30 лева месечно.

Цената за граждански ритуали в залата в Младежкия дом от 48 лева да се увеличи на 70 лева. За изнесен ритуал – от 240 лева, да е 300 лева. Предлага се създаване на нова услуга с допълнителен ангажимент за кмета на града. Ако някой иска кметът да води ритуала при сключване на гражданския брак, ще трябва да плати 500 лева.

Ще се въведе още една дапълнителна такса. Еднократен пропуск за автомобила с младоженците до Ритуалната зала ще струва 50 лева.

От общинския зоопарк също настояват за въвеждане на входни такси за посещения. На хартия те съществуват и би трябвало възрастен да плаща левче, а деца над 7 г. да се таксуват по 50 стотинки, но от години билетчета не се продават и входът е безплатен. Искането е за такса от 3 лв. за възрастен, 2 лв. за деца и пенсионери, 1 лев на човек при групово посещение на 10 и повече души и безплатно за малчугани до 7 години.

Новосъздаденото от този кметски екип предприятие „Озеленяване Благоевград“ също предлагат нови цени на услугите, сред тях резитба в частни имоти с бригада за подрязване без извозване на дървесината срещу 100 или 250 лeва, в зависимост каква автовишка ще се използва.

Общинският куклен театър също е за актуализиране на цените от 5 лева на 6 лева билетчето.

Доста промени в таксите искат и от Дирекция „Архитектура и устройствено планиране“ и те касаят цената за издаване на скици за недвижими имоти, които да се увеличат с 20% до 50%, издаването на удостоверения за факти и обстоятелства по териториално и селищно устройство, цени на технически услуги, като акт за узаконяване например, чиято цена от 100 да скочи на 200 лeвa. Увеличение се иска и за съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти, по които се издава разрешение за строеж, допускане на изменения на одобрен инвестиционен проект, издаване на разрешения за промяна на предназначението на сгради, регистриране и въвеждане на строежи в експлоатация.

Ръководството на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград иска да се променят наименованията на направленията, в които работят, и те да се определят като области заедно със създаване на нова област „Спорт“. Иска се и промяна на таксите от 10 на 25 лева на учебен срок от началото на новата учебна година за центъра – 1 октомври, пише struma.bg.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook